Mijn naam is Niels Rijsemus en ik ben zelfstandig ondernemer in Maastricht.


Van origine ben ik een vioolbouwer. Een beroep dat helaas dreigt uit te sterven. Dit beroep heb ik met veel liefde en respect mogen overnemen van mijn vader M.C. Rijsemus (al ruim 35 Jaar Vioolbouwer in Maastricht).


De “producten” die ik wil voordragen zijn allemaal van hout en vakkundig op maat gemaakt voor een select gezelschap van klanten.


Het product "de horlogeband" is ontstaan door het volgende, iets wat betrekking heeft op vele andere soortgelijke ondernemers: Op het moment dat ik mijn onderneming wilde vestigen in Maastricht, kwam ik erachter dat het realiseren van een vast inkomen niet een gegeven goed is als beginnend ondernemer/vioolbouwer. En dat het vinden van starterskapitaal al helemaal moeilijk is om te realiseren als je in het assortiment “luxe goederen” valt.


Bij het eerste concept kwam ik erachter dat de opbrengsten van dit product mijn in eerste instantie moeilijk te verkrijgen starterskapitaal kon realiseren. Dit is dus ook het geval geweest en ik heb hiermee mijn leven als Vioolbouwer kunnen voorzetten in een maatschappij die het uiterst moeilijk maakt voor de creatieve startende ondernemers met een specialisatie die (in mijn geval) uitstervende is of niet doorgaans.


Ik ben namelijk begonnen met het maken van deze horloge-Banden omdat ik als vioolbouwer de mogelijkheid zag om voor mijzelf een duurzaam product te maken waarmee ik de rest van mijn leven plezier kon hebben en tevens de uitstraling van “luxe” zou uitstralen in een uniek uurwerk dat gering onderhoud heeft. 


Voor mij is het belangrijk dat het product laat zien dat het is ontstaan uit noodzaak om als vioolbouwer te kunnen blijven voortbestaan, met de achterliggende gedachte dat het tegen de consumptiemaatschappij in gaat door de duurzaamheid van de horloge-banden. Ik hoop hiermee het bewustzijn te veranderen van het publiek om stil te staan bij het uitsterven van dit soort beroepen vanwege de hedendaagse consumptiemaatschappij.